Podczas wyprawy na Mazury koniecznie poświęć czas na zapoznanie się z tym regionem od kuchni – warmińsko-mazurskie potrawy są aromatyczne, sycące i niezwykle różnorodne. Za mnogość smaków odpowiada historia Mazur i wynikające z niej liczne zmiany terytorialne. W efekcie kuchnię warmińsko-mazurską ukształtowały smaki z Niemiec, Polski i Kresów Wschodnich.

Mazurska kuchnia cechuje się przede wszystkim prostotą, ponieważ w przeszłości ten region polski był zamieszkiwany głównie przez osoby uboższe. Większość potraw bazuje na mące, ziemniakach oraz jajach. W kuchni często wykorzystuje się również ryby, jagody i grzyby – ze względu na dostęp do wody i lasu.

Mimo swojej prosty, kuchnia warmińsko-mazurska może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tradycyjne dla tego regionu są sycące, aromatyczne zupy (np. popularna zupa z ryb i raków), smaczne mięsa i różnorakie potrawy z ziemniaków. Swoich amatorów mają tu przede wszystkim kiszonki i kwaśna śmietana.

Turyści zapewne zwrócą uwagę na kaloryczność potraw kuchni warmińsko-mazurskiej. Wyjaśnienia również należy szukać w historii: w przeszłości mieszkańcy ciężko pracowali w gospodarstwie i na roli, dlatego żywność musiała być sycąca i dostarczać dużo energii.

Poznawanie smaków Mazur może być inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Serwowane w mazurskich restauracjach dania łatwo odwzorować we własnej kuchni – ze względu na prostotę i dostępność składników.

Zupa z ryb

Najpopularniejsze potrawy kuchni warmińsko-mazurskiej

Mnogość „dziwacznych” potraw i nieznanych słów w restauracyjnym menu może skołować niektórych turystów – warmińsko-mazurska kuchnia pełna jest przysmaków, które nie są tak popularne w innych częściach Polski. Nie obawiaj się zamawiać nieznanych potraw i próbować smaków, które do tej pory nie były Ci znane!

Mazurskie potrawy są sycące i przepyszne – gwarantujemy, że skradły już serce niejednego turysty. Sprawdź naszą listę przysmaków, których musisz skosztować podczas wyprawy na Mazury.

Dzyndzałki warmińskie

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne pierogi, ale niech nie zwiedzie Cię ich wygląd! Mazurskiemu przysmakowi bliżej do litewskich kołdunów niż przysmaku wylepianego w polskich kuchniach.

Dzyndzałki wypełnione są przepysznym, regionalnym farszem: zazwyczaj jest to tak zwana „hrećka”, czyli kasza gryczana ze „skrzeczkami” – skwarkami z boczku. W przeszłości kuchnia warmińsko-mazurska opierała się głównie na mące, jajach i ziemniakach – mięso jadało się jedynie od święta, dlatego dzyndzałki wypełnione farszem z surowej wołowiny czy gęsiny były rarytasem na stole mazurskiej rodziny.

Dziś w mazurskich restauracjach bez problemu zamówisz najróżniejsze wariacje popularnych dzyndzałków – w niektórych lokalach serwowane są te z farszem rybnym! Podczas wizyty na Mazurach warto skosztować dzyndzałków z wędzonym pstrągiem.

Karmuszka

Ulubioną zupą niejednego Mazura jest tajemnicza Karmuszka. Ta przepyszna przystawka przygotowywana jest na bazie tradycyjnego wywaru uzupełnianego kapustą, fasolą oraz dużą ilością mięsa. Aby dodać jej smaku, gospodynie serwowały ją z solidną porcją kwaśnej śmietany.

Treściwa gulaszowa zupa ma polsko-niemieckie korzenie. Polski pierwiastek to aromatyczny wywar rosołowy, domowa śmietana i zioła – sycące dodatki wywodzą się natomiast z kuchni niemieckiej. Karmuszka ma nietuzinkowy, słodko-kwaśny posmak. To jedno z najciekawszych dań kuchni warmińsko-mazurskiej.

Placki

Plińce z pomoćką

Co kryje się za tą tajemniczą nazwą? Jedno z najpopularniejszych dań regionu – bez problemu znajdziesz je w większości mazurskich restauracji! Plińce to po prostu… smażone placki ziemniaczane z twarogiem. Prosta, szybko przyrządzana potrawa może zaskoczyć Cię smakiem.

Plińce serwowane są w akompaniamencie sosu z twarogu, czosnku, cebulki i szczypiorku. W niektórych mazurskich domach gospodynie serwują również wersję na słodko – zamiast pomoćki, do plińców dodając śmietanę zmieszaną z cukrem pudrem.

Przygotowanie plińców nie jest trudne – jeżeli Ci zasmakują, bez problemu przygotujesz je we własnej kuchni.

A co poza tym?

Odwiedzając Mazury warto skosztować potraw bazujących na rybach – smażonej sielawy, zapiekanki ze szczupaka czy mazurskiej zupy rybnej. Ostatnia pozycja w przeszłości była przygotowana nie tylko z lokalnych ryb, ale również raków!

Turyści zachwalają również gulasz po mazursku i białą kiełbasę kąpaną w piwie.

Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Guzianka?

Doskonałym miejscem do zasmakowania się w regionalnych przysmakach jest restauracja w Ośrodku Narodowego Banku Polskiego Guzianka. W lokalu serwowane są wyśmienity potrawy, przygotowane na bazie tradycyjnych, regionalnych przepisów.

W kuchni wykorzystywane są świeże, lokalne składniki, dzięki czemu dania są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Restauracja posiada atrakcyjne menu dla gości indywidualnych, jak i ciekawe oferty okolicznościowe.